Blog - Pasieka - Roman Tański

Przejdź do treści

Krótko o pszczołach

Pszczoła jaką dziś znamy ukształtowała się już około 70-80 mln lat temu i czas ten świadczy o tym jak doskonałą jest istotą, przetrwała zagładę dinozaurów, wielkie kataklizmy, wiele zmian klimatu i to dopiero człowiek swoją działalnością jej zagroził.
Roman Tanski | 26/5/2016

Produkty pszczele

Miód – powstaje z zebranego przez pszczoły nektaru który wydzielają rośliny aby przywabić owady zapylające. Sam nektar zazwyczaj składa się z około 50% do 90% wody dlatego musi zostać przez pszczoły odpowiednio przerobiony, dodają one odpowiednie enzymy, wachlują.
Roman Tanski | 26/5/2016

O Miodzie

Miód nektarowy powstaje bezpośrednio z zabranego nektaru prosto z roślin, natomiast miód spadziowy jest zbierany z wydzielin mszyc i czerwców jaka pozostaje po strawieniu nektaru. Organizmy te wykorzystują większość białka z nektaru, natomiast pozostałe cukry, biopierwiastki i witaminy są wydalane z organizmu i zbierane przez pszczoły.
Roman Tanski | 26/5/2016
Created by KrisWEB All Rights Reserved
Wróć do spisu treści